IPv6 – det nya Internetprotokollet

 

IPv6 - det nya InternetprotokolletThe Internet Protocol, IP, är det protokoll som håller ihop all kommunikation på Internet. Det ger varje dator en adress – oavsett om det är en server eller en klient. När Internet skapades så byggde man det på ett adress-system som rymde upp till fyra miljarder adresser – IP version 4. Idag räcker inte det ens till alla smarta mobiler vi har i världen – idag. Något måste göras.

IP version 6 utökar adressfältet från 32 ettor och nollor (bitar) till 128. Det skapar en plattform där vi kan stödja en global tillväxt av Internet. Grunderna i IPv6 utvecklades redan på mitten av 90-talet. Idag börjar det bli brått att införa IPv6 vid sidan av IPv4. Servrar kommer att ha stöd för båda protokollen under lång tid, så att både nya och gamla Internet-klienter kan nås tjänsten.

Vad påverkas i ditt nät?

Det första man ska se till är att dom publika tjänsterna man har i sin domän, som webb, DNS och e-post, är nåbara via IPv6. Det innebär ganska mycket

  • DNS ska inte bara vara nåbart via IPv6, utan också ha IPv6-poster i databasen
  • E-post ska hantera båda protokollen samtidigt och binda samman de olika nätverken. Tillhörande applikationer, som spamfilter och logganalysverktyg måste också hantera dom nya adresserna.
  • Webb är nog mest komplext. En webbsajt idag har många inbäddade objekt från olika källor som alla bör vara nåbara över IPv6. Webbserverns olika komponenter, från lastbalansering till webbstatistikverktyg måste också klara de nya adresserna.

Anlita någon som har erfarenhet och kan IPv6

Webway är medlem i IPv6 Forum Sverige

Webway har lång erfarenhet av IPv6. Vi har IPv6-stöd i både DNS, E-post och webbtjänster. När vi uppgraderar våra servrar, så gör vi det med stöd för båda protokollen. Vi kan hjälpa dig i processen också med våra övergångs-tjänster:

  • IPv6 epost-server: Använd våra epostservrar för att ta emot mail med IPv6. Vi skickar vidare till dina gamla servrar över IPv4.
  • IPv6 DNS-server: Använd våra DNS-servrar för IPv6-stöd. Vi kan hämta alla DNS-data från dina servrar och publicera för IPv6-användare.
  • IPv6 webb: Vi har proxytjänster och IPv6-servrar för dina webbtjänster.
  • IPv6-konsulting: Vi kan stödja ditt företag i införandet av IPv6

 Länkar:

 Posted by at 16:07

  2 Responses to “IPv6 – det nya Internetprotokollet”